СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА Й. ВАПЦАРОВ"
гр. Айтос
За патрона на училището - Никола Вапцаров

За патрона на училището - Никола Вапцаров

 

  

 

Никола Йонков Вапцаров
/ 1909 - 1942 /
 

      

       Големият български поет Никола Йонков Вапцаров е роден в гр.Банско в будното семейство на Йонко и Елена Вапцарови. Възпитаван е в патриархални и християнски добродетели, закърмен е със свободолюбивия дух на своя борчески роден край. Завършва разложката гимназия и постъпва в Морското машинно училище във Варна. Съучениците му го назовават Моряка, а преподавателите засвидетелстват уважението си към личността му, като му възлагат да произнесе випускното слово при завършването. Речта си Вапцаров произнася пламенно, като поставя остро проблемите на своето време.  Тази активна позиция по-късно го отвежда в редовете на българските антифашисти. В името на идеята за по-справедлив и хуманен човешки свят Вапцаров участва в антифашистки акции, бива заловен и осъден на смърт. Разстрелян е на гарнизонното стрелбище в София на 23.07.1942г. Посреща куршумите с песен по Ботевите стихове: "Тоз, който падне в бой за свобода, / той не умира..." 

           Поетичният талант на Вапцаров се ражда и покълва под влиянието на майката на поета, която е завършила престижния за времето си Американски колеж в Самоков. Елена Вапцарова запознава сина си с българската и световната литературна класика. Първите му стихове са повлияни от класици като Ботев и Вазов, от символистите Дебелянов и Лилиев и най-вече от кумира на семейството Пейо Яворов. Зрялата поезия на Вапцаров обаче гради една съвсем нова, непозната преди това поетика и ритмика. В единствената стихосбирка на поета "Моторни песни" ( 1940г. ) доминиращите символи са песен, свобода, хляб, машини, а характерните черти на стиховете са диалогичност, поетична риторика, кинематографична образност, начупен стих. Вапцаровият герой е човек, търсещ свобода, простор и романтика. Той копнее за неживяна пролет и основна опора в борбата му за по-справедлив и хуманен човешки свят е Вярата. 

    Изчистени от всякакви идеологически наслагвания, днес стиховете на Вапцаров звучат по-съвременно от всякога: 

                                      ...В мечтите няма цензура,

 

 

                      мечтите греят в синкава прозрачност.  

                           А по-добре е да подгониш вятъра,   

                     отколкото да седнеш и да плачеш.  

      Никола Вапцаров е сред малцината признати посланици на българската култура в чужбина. Преведен е на над 50 езика. Книги с негови стихове са публикувани в почти всички европейски страни , издаван е в азиатски, латиноамерикански и африкански държави.        

    Поетът е носител на почетната награда за Мир, присъдена му от Световния съвет на мира за 1952г.     

 

УЧИЛИЩЕТО получава името на големия български поет през м април 1984г.        

                                              КЪТОВЕ НА ПАТРОНА  В УЧИЛИЩЕТО  

Паметник  на  Никола  Вапцаров 

 

     Паметникът на патрона Никола Вапцаров  е изграден  по случай 25 -годишния юбилей на училището. Открит е тържествено на 24.ХІ. 2008 г. деня, когато са тържествата по повод на юбилея.

      Паметникът е построен изцяло с дарителски средства и доброволен труд на ученици, учители, родители и приятели на СОУ "Никола Вапцаров" . Барелефът е дело на младия бургаски скулптор Атанас Стоянов и финансиран от Общински съвет Айтос , а котвата е дарение от Военноморска база Бургас. Под котвата е положена капсула с послание до Вапцаровци, която да бъде отворена и прочетена на 50-годишния юбилей на училището.

Стената  на  патрона 

 

 

   

     Стената на патрона е оформена на централното фоайе на ІІ- етаж. Масленият портрет на Никола Вапцаров е нарисуван от младия бургаски художник и учител Тодор Жеков и е дар от община Айтос на училището по случай неговия 25-годишен юбилей.

    До портрета са разположени знамената: отляво знамено на Република България и на Европейския съюз; отдясно - знамето на гр. Айтос  и училищният флаг.

Стената на патрона е и стена на СЛАВАТА. Пред портрета и знамената се снимат  и остават в летописната книга на училището всички изявени  вапцаровци - ученици и учители. 

 
НИЕ РАСТЕМ В УЧИЛИЩЕТО, УЧИЛИЩЕТО РАСТЕ ЧРЕЗ НАС!
АДМИНИСТРАТИВНИ
БЮДЖЕТ
Архив БЮДЖЕТ
Учебна дейнсот
МПО "ОРЕЛ - 160"
ФОРУМ САЙТ
© 2021 СУ Никола Й. Вапцаров - гр. Айтос, Уеб дизайн Informano