СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА Й. ВАПЦАРОВ"
гр. Айтос
МПО "ОРЕЛ - 160", Новини за СУ Вапцаров - Айтос

МПО "ОРЕЛ - 160", Новини за СУ Вапцаров - Айтос

 

ВАПЦАРОВСКИ ШАМПИОНИ "ОРЕЛ - 160"

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ВАПЦАРОВСКИТЕ ОГНЕБОРЦИ ДОКАЗАХА, ЧЕ СА НАЙ-ДОБРИТЕ.

СЛЕД НЕОСПОРВАНА ПОБЕДА НА ОБЩИНСКИ КРЪГ, СЕ КЛАСИРАХА И ЗА РЕПУБЛИКАНСКИЯ ТУРНИР.

 


 


 

 

 ПОЛЕТЪТ НА ОРЛИТЕ

ЛЕТОПИС
 

Движението на МПО “Млад огнеборец” вече 16 години продължава да се  утвърждава като една полезна форма за извънкласно обучение в учебните заведения в Община Айтос.

В последните 12 години безспорен първенец сред специализираните огнеборски отряди е МПО „Орел-160” при СОУ „Никола Вапцаров” гр.Айтос.

 
1999 година

Сформира се  МПО „Орел-160” при СОУ „Никола Вапцаров” гр.Айтос. Негов инструктор е гл. сержант Янко Христов – служител в районната пожарна служба.

2000 – 2003 година

Отрядът води сериозни занимания и придобива добра теоретична и техническа подготовка

 
 
2004 година

Отрядът спечелва първо място на районните състезания в гр. Айтос и първо място на областните състезания в гр. Бургас. Негов инструктор става гл. сержант Костадин Лалев. Отборът записва първо участие на републикански състезания като представител на област Бургас.

2005 година
Първо място на районните и областните състезания. Второ участие на републиканските състезания.
 
2006 година

Първо място на районните и областните състезания. Участие в VII- те републикански състезания и първи медал – трето място и бронзово отличие в дисциплината „400 метра щафета с препятствие”. В комплексното класиране завоюват престижното седмо място.

2007 година

Първо място на районните и областните състезания. Участие в републиканските състезания за 4 пореден път.

 
 
 
2008 година

За първи път подготовката на отряда се осъществява под формата на СИП с педагогически ръководител Ваня Лалева и инструктор Костадин Лалев. Поради големия интерес към този вид спорт с учениците от малките класове – V и VI - се създава втори МПО „Вапцаровец”. Същата година ученичката Катерина Димитрова създава химна на отряда „Ний сме млади огнеборци”

Първо място на районните и областните състезания. В участието си на републиканските състезания в гр. Каварна МПО „Орел – 160” завоюва първия си златен медал в дисциплината „Бойно разгръщане на състезателна пътека” с постижение 942 точки.

 
2009 година

Освен участията си в районните, областните и републиканските състезания, насърчавани от ръководителите си малките огнеборци се включват и в много други полезни инициативи-залесяване на дръвчета, разнасяне на брошури, оказване на помощ на хора в неравностойно положение, поставяне на къщички за птици.

2010 година

На На ХІ-те републиканските състезания МПО „Орел – 160” бележи нов връх-трето място и бронзови медали в комплексното класиране, като само 3 точки ги разделят от шампионската титла.

 
 
 
2011 година

На ХІІ-те републикански състезания, проведени месец юни 2011 година,МПО „Орел – 160” изкачва още едно стъпало-печели второ място и сребърни медали в комплексното класиране и титлата вицерепубликански шампион, което е  най– високо постижение до момента.

Вторият изключителен успех за същата година е спечелването на преходната купа „Юлиян Манзаров” в десетия по ред есенен турнир на МПО „Млад огнеборец”, проведен на 8 октомври 2011 година в гр. Ловеч.

 
 
 
2012 година

На 11.05.2012 година МПО „Орел – 160” завоюва за пореден път І- во място на ХІІІ-те областни състезания в гр. Бургас. Това изключително успешно представяне им отреди участие в ХІІІ-те републикански състезания в гр. Варна на 09.06. и 10.06.2012г., където  сред 29 отбора- победители от областни състезания – „Орлите” се грабнаха бронзови медали и завоюваха трето място в комплексното класиране.

 Това е единственият отряд в историята на състезанията „Млад огнеборец”, който три последователни години се е задържал в призовата тройка.

 Същата година отрядът при СОУ „Никола Вапцаров“ за втора поредна година спечели и стана носител на преходната купа „Юлиян Манзаров” от турнира „Ангелите на Лим” в гр.Ловеч.

Заради високите постижения и трайните победи на МПО „Орел – 160”  през м. Юни 2012 г. СОУ „Никола Вапцаров” получи почетния знак на Областния управител, който за пръв път се дава на училище.

 
 
 
2013 година

„Орлите” отново са финалисти и участници в републиканските състезания в КК „Албена”.

Същата година заради успехите на МПО и приноса си към разгръщане на младежката обществено полезна дейност директорът на СОУ „Никола Вапцаров” Анка Желязкова бе удостоена с почетното звание „Пожарникар на годината” в раздела – Обществени личности.

 
 
2014 година

на XV-те Републикански състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” – Албена 2014 г. състезателите от МПО „Орел -160“ показаха завиден спортен дух и много добри технически умения. Надпреварата бе между достойни  противници, които демонстрираха сили, знание и възможности за справяне с препятствията. В комплексното класиране отрядът при СОУ „Никола Вапцаров“ се класира на трето място.

 
2015 години

МПО „Орел-160” завоюва второ място в най-пожарникарската дисциплина „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ с рекордно време за страната, което му отреди трето място в комплексното класиране на турнир по пожароприложен спорт за купата на Свиленград. 

През месец юли отрядът на вапцаровските огнеборци ще участва като представител на България в ХIII Международно състезание на младите спасители и пожарникари в Република Беларус по покана на министъра на извънредните ситуации на страна домакин.

 
 

С безспорните си успехи през последните години младите огнеборци от „Орел-160” стават емблема на СОУ „Никола Вапцаров”, на община Айтос и област Бургас в национален мащаб.

 
НИЕ РАСТЕМ В УЧИЛИЩЕТО, УЧИЛИЩЕТО РАСТЕ ЧРЕЗ НАС!
АДМИНИСТРАТИВНИ
БЮДЖЕТ
Архив БЮДЖЕТ
УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК
ФОРУМ САЙТ
© 2019 СУ Никола Й. Вапцаров - гр. Айтос, Уеб дизайн Informano